Logistik koordinerar människor och saker

Containrar på fraktfartyg

Det finns många olika sorters logistik. Ett logistikföretag sysslar med antingen flera av dessa olika sorter eller fokuserar och specialiserar sig på enbart en av dem. De olika sorterna har hand om olika saker, men går ändå hand i hand.

Ordet logistik betyder för de flesta koordination mellan olika personer eller saker. Logistik behövs för att lösa vardagens olika situationer. Kanske du och din partner behöver komma överens om hur ni ska använda er av bilen under dagen. Du ska ta den till jobbet och tänkte träna direkt efteråt, men eftersom din partner behöver bilen på kvällen behöver du skynda dig hem efter jobbet. Därför är det bättre du tränar innan jobbet. Logistik.

Men när man talar om logistikföretag så tänker de flesta på frakt. Ett logistikföretag anlitar man när man behöver frakta eller skicka saker längre sträckor. Denna typ av logistik kallas för ”Transportlogistik”. Här har logistikföretag uppgiften att föra fysiska föremål från en punkt till en annan och samtidigt övervaka den så att föremålen inte skadas eller stjäls. Många olika slags transportmedel används, men fyra stycken sticker ut som de vanligaste: lastbil, tåg, flyg och båt. Inte sällen används flera olika transportmedel för samma föremål. Föremålen fraktas exempelvis med båt från England till Sverige där en lastbil tar över och kör föremålet genom Sverige.

En annan stor typ av logistik är den som handlar om produktion och inte alls om transport. För att uppnå så hög effektivitet och öka produktionen krävs smidiga lösningar och ett fungerande flöde inom ett företag. Att logiken är på sin plats är otroligt viktigt, hackar den någonstans kan hela företagets verksamhet sinkas ned. Denna typ av logistik kallas produktionslogistik. Logistikföretag som sysslar med denna sortens logistik har alltså denna uppgift.

På senare år har de flesta logistikföretag tagit sig an miljöproblemen på ett mer seriöst sätt. Många logistikföretag har numera en miljöpolicy som de följer. Detta får ses som ett steg taget tack vare konsumenters önskan och krav. Att fler och fler branscher tar sig an miljöproblemen och anpassar sina arbeten för att påverka miljön negativt i så liten skala som möjligt är fantastiska nyheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *