Bygg, bygg, bygg är tidens melodi

Entreprenadarbete, till exempel rivningsarbete

Inom de flesta kommuner jobbar man mot en bättre framtid. Utvecklingen pågår ständigt inom alla områden för att erbjuda ett attraktivt ställe att flytta till och ett bra ställe att bo på.

I Trollhättan och Vänersborg byggs det för ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Det planeras och byggs en mängd olika typer av boende såsom lägenheter, bostadsrätter, radhus, fristående hus m.m. Städerna Vänersborg och Trollhättan ligger naturskönt vilket ger möjlighet att bygga bostäder nära vatten och vackra grönområden men även centralt. Detta ger stora möjligheter för er som vill flytta till en aktiv stad under ständig utveckling. Andra områden som det satsas på är utbildningar, kultur, infrastruktur och kommunikationer med andra orter.

Med tanke på att det byggs så mycket nytt behövs det många snickare i Vänersborg och Trollhättan. Som snickare finns det en mängd olika arbeten du kommer att utföra. Allt ifrån byggnation, markarbeten, utbyggnad av industrilokaler till renovering och nybyggnad av villor, husgrunder, badrum, kök, altaner m.m. Man kan också välja att arbeta på ett byggföretag och sälja verktyg och material. Även detta kräver en hel del kunskap om allt som har med byggnation att göra och innebär också daglig kontakt med snickare.

För dig som snickare finns det alltid möjlighet för vidare utbildning inom yrket. I Trollhättan och Vänersborg finns det bland annat dessa utbildningar; byggkurser för arbete med asbest, ritningsläsning, ställningsbyggnad, byggprocesser med flera. Du kan ta en en- eller tvådagars kurs till Byggarbetsmiljösamordnare.

Det finns olika typer av snickare:

  • Man kan vara finsnickare och tillverka möbler. Som finsnickare, eller möbelsnickare, krävs det ett visst öga för detaljer och design. Här får du möjlighet att utnyttja din kreativitet och tillverka saker på samma sätt som det alltid har gjorts. Du kan jobba inom industri och mestadels sköta maskiner och massproduktion eller som egenföretag med mer fokus på hantverket.
  • Maskinsnickare tillverkar bland annat köksinredning, trappor, fönster och dörrar. Det här är den modernaste typen av snickare och de arbetas mycket med datorstyrd serietillverkning. Fortsatt utveckling av modern produktionsteknik talar för att det kommer finnas ett stort behov av maskinsnickare.
  • Byggnadsträarbetare eller byggnadssnickare. Ett äldre namn på denna typ är timmerman. De arbetar med grövre träarbeten. Framförallt bygger de och monterar hus med dess inredning.
  • Det finns också båtbyggare. De bygger och inreder båtar med tillbehör och är ofta väldigt allsidiga hantverkare.
  • Snickare för köksrenovering.

Snickeri är både ett framtidsyrke och ett yrke med stolt tradition. Det har alltid funnits ett behov av folk som kan bygga bostäder, renovera, tillverka inredning och all annan byggnation som vårt samhälle kräver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *