Bota akne – olika metoder?

maria åkerberg

Akne är ett problem som många dras med. Oftast tillhör akne tonåren, men kan finnas med ända upp i vuxen ålder. En del blir aldrig kvitt aknen överhuvudtaget. Det kan vara svårt att bli av med akne, och det finns en mängd behandlingar som fungerar olika bra på olika personer.

Vad är akne?
Akne är inte smutsig hud som många tror. Akne kommer inifrån men syns mest på utsidan. Då akne är en hormonell ”sjukdom” så blommar den gärna upp när kroppen är i förändring; tonåren, mens, graviditet och så vidare. Oftast försvinner problemen när kroppen har lugnat ner sig och återgått till sina naturliga hormonnivåer.

Att förändra sin kost kan hjälpa

Testa att ändra din kost. Det finns inga direkta kopplingar mellan vad som du äter och akne, men att tänka på vad du äter kan ändå ha effekt. Många upplever att aknen blir värre om de till exempel äter: fet, socker, bröd, pasta. Inom hälsokost klassas många av dessa som inflammatorisk mat. Testa dig fram, det kan det vara värt.

Rengör din hud.
Även om akne är en hormonell ”sjukdom” så kan regelbunden ansiktstvätt hjälpa mycket. Du tvättar helt enkelt bort överskott av talg som kan proppa igen porerna och i sin tur skapa akne. Tvätta både morgon och kväll. Använd gärna en mild tvål eller en ansiktsolja. Maria Åkerberg har två bra alternativ för daglig rengörning: Foaming wasch och Olive cleansing. Dermatocelan är också en produkt som kan rekommenderas.

Receptfria läkemedel på apoteket.
Det finns en hel del receptfria läkemedel på apoteken. ACO mild tvål är bra för daglig hudrengöring. ACO acnelösning är en klassiker. För direktbehandling på akne finns bland annat Basiron.

Receptfria läkemedel på hälsokost.
Som tidigare nämnt så finns Maria Åkerberg Foaming wasch och Olive cleansing samt Dermatocelan. Många upplever också förbättringar i hyn av preparat som innehåller; magnesium, kamomill, kamfer och salicylsyra.

Receptfria ekologiska läkemedel.
De flesta läkemedel som finns på hälsokost är nu mer ekologiska. Men inte alla. Maria Åkerberg har dock endast ekologiska produkter i sitt sortiment, så det är ett säkert kort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *