Köpa eller Leasa tjänstebilar?

bilar

Att underhålla tjänstebilar är både tidskrävande och dyrt, vilket är varför många företag leasar tjänstebilar. Det finns dock anledningar till att köpa och underhålla era egna servicebilar. Det kan både vara billigare att köpa än leasa och ni får mer frihet med bilarna. Om ditt företag ska köpa eller leasa era bilar beror på er unika position och det finns inte ett svar för alla. Vi ska här ge er några saker att överväga när det blir dags att ta beslut. Från möjligheten att köpa bilinredning till prisfördelar.

Pris

Det första och ofta viktigaste övervägandet för ett företag är kostnaden. Det finns inte ett svar här men i standard leasing avtal ingår ofta ett par saker nästan alltid. Färdsträcka: Kommer dina anställda ofta köra mer per period än vad som är avtalat? Ofta är milkostnaden hög om anställda inte håller sig inom det avtalade miltalet. Hur lång livstid är det på fordonet? Om ni har ett 4 års leasingavtal men ni förväntar er att majoriteten av fordonen kommer vara i drift i 6 år är det antagligen billigare att köpa. Leasingavtal kräver också oftast att bilen lämnas tillbaka i nyskick minus förväntat normalt slitage. Beroende på bransch kan det redan där vara billigare att köpa. Att bilen ska lämnas tillbaka som den var från början driver oss in på nästa punkt.

Anpassningsfrihet

Om ni köper era egna fordon har ni friheten att anpassa dem med bilinredning till era behov. I många branscher, t.ex. bygg eller leveransbranschen, krävs det att fordonen är anpassade för typen av arbete de kommer användas inom. Ett byggföretag som vi konsulterade köpte nyligen ett modul-system för sina tjänstebilar, hade de leasat sina fordon så hade de behövt återställa bakutrymmet till nyskick i slutet av leasingperioden. Det är genomförbart men det är extra kostnader som gör att köp av fordon är ett bättre alternativ. Om du har mycket bilinredning skulle vi rekommendera att ni överväger ytterligare en gång innan ni väljer att leasa bilar.

I slutändan är det rätta valet inte samma för alla företag och det är upp till er att överväga och bestämma vad som passar bäst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *