Pelarborrmaskiner – en uppsjö av funktioner och användningsområden

Pelarborrmaskin

Att ha koll på pelarborrmaskiner och alla dess funktioner kan vara svårt för en nybörjare. Det är i princip en hel värld med många olika typer av pelarborrmaskiner som kan tillämpas för olika ändamål. Den viktigaste och allra första frågan som du kanske bör ställa dig är: “Vad är mitt behov?” Pelarborrmaskiner skiljer sig beroende på maskintyp och har många olika funktioner och egenskaper. Att välja rätt modell för ditt användningsområde är därför A och O. Du har såklart ett helt annat behov om du letar efter en pelarborrmaskin för arbetsbänken i garaget som du använder på fritiden, än om du ska använda den inom verkstad eller lättare industri. Oavsett kan pelarborrmaskiner vara otroligt användbara när det kommer till att utföra ett arbete med precision, och gör också att borrningen blir väldigt proffsigt gjord. Det är dessutom möjligt att utföra arbetet med stor exakthet i väldigt många olika typer av material, vilket är önskvärt.

 

Först och främst kan det vara bra att ha insikt i att det både finns renodlade pelarborrmaskiner, och kombinerade maskiner. En kombinerad maskin är en kombination av både en pelarborrmaskin och fräsmaskin, vilket kan vara väldigt händigt eftersom arbetsmöjligheterna blir mer omfattande.  Maskinerna finns både som bänkmodell och pelarmodell, där den stora skillnaden är att du kan arbeta med större projekt i en pelarmodell. När du väl har valt användningsområdet för din pelarborrmaskin kan det vara bra att ha lite andra aspekter i åtanke.

 

I punktlistan här nedanför sammanfattar jag det absolut viktigaste att tänka på innan du bestämmer dig för vad för typ av pelarborrmaskin du vill investera i.

 

  • Motoreffekten avgör hur stark maskinens motor är. Om du arbetar med krävande projekt med stora materialdelar eller verktyg, krävs det mer kraft av motorn.
  • Tänk på att använda en maskin som kan hantera hastigheten som dina verktyg behöver. Det motverkar både onödigt slitage på maskinen och verktygen.
  • Kolla om maskinen har ett vinklingsbart arbetsbord eller arbetshuvud. Det kommer att underlätta arbetet anmärkningsvärt eftersom du kan komma åt materialet från olika vinklar.
  • Med ett kylvätskesystem integrerat ökar livslängden på dina verktyg. Det ger dessutom en finare yta. Det är även möjligt att köpa och montera systemet i efterhand om det är så att maskinen inte har det från början.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *